lauantai 27. toukokuuta 2017

Joensuu Run

Kun valitsee alansa oikein, pääsee kesäloman viettoon jo huhtikuun puolella. Meidän ensimmäisen lomareissu alkoi kaksi viikkoa sitten, kun suuntasimme moottoripyörällä Savoon. Viettäisimme vajaan viikon kotona Siilinjärvellä odotellen Joensuu Runin maratonia. Eipä ole ennen tullut moottoripyöräiltyä lumisateessa toukokuussa. Kurja ilma pakotti pysähtelemään tiiviiseen tahtiin, mutta perille päästiin ilman vilustumisia. 

Viikko kului kivasti kotona ollessa, kavereita nähdessä sekä valmennushommissa. Tekemisestä huolimatta ei ollut helppoa huilata käytännössä kokonaista viikkoa. Juoksukilometrejä kertyi viikkoon saman verran kun normaalisti päivään. Onneksi kohta pääsee taas treenaamaan tavalliseen tapaan.

Lauantaina koitti siis kauan odotettu maratonpäivä. Olo oli hämmentävän rauhallinen ja määrätietoinen ottaen huomioon, että käsillä oli tavoite, jota varten on treenattu puoli vuotta. Eniten pelotti vauhdinjako. Kun ei tiedä yhtään, mihin pystyy, on vaikea arvioida tavoitevauhtia. Olin ajatellut lähteä maltilla liikkeelle ja saada aikaan ehjän juoksun, loppuajalla ei olisi niin väliä. Vähän ennen lähtöä suunnitelmat lähtivät uusille urille, kun sain tarjouksen 3h "jäniksestä". Siinä roikuttaisiin, vaikka lopussa kävisi huonosti.

Lähtö tapahtui urheilukentältä varsin mielenkiintoiseen tapaan. Puolimaratoonarit starttasivat pari sataa metriä maratoonareiden edellä, ja jos sattui olemaan yhtään vauhdikkaampi maratoonarin, oli edessä toista sataa pujottelukeppiä. Alkuhärdellistä kuitenkin selvittiin ja varsinaiselle reitille päästyä ohittelusta ei ollut harmia.


Alkumatka taittui mukavasti. Vauhti oli jonkin verran kovempaa, kun olin alun perin suunnitellut. Kympin kohdalla huutelin jo Kallelle, että saattaa olla vähän turhan riski juoksu, mutta katsotaan nyt, miten käy. Otin ensimmäisen geelin ja opin, että tästä lähtien geelejä maistetaan etukäteen. Maistui ihan kolme viikkoa pannussa olleelta kahvilla ja suurin osa päätyi paidalle.

Pikkuhiljaa matka alkoi tuntua jaloissa. Olin yllättynyt, miten äkkiä lihakset tuntuivat väsyneen. 18km kohdalla olin ihan tunnelissa. Tuntui, että jalat eivät nouse enää pitkään. Näin metsässä epämääräisiä hahmoja. Aloin olla varma, että tässä käy vielä huonosti.


Matka jatkui askel ja kilometri kerrallaan. Huonosta tuntemuksesta huolimatta vauhti ei juurikaan tippunut missään vaiheessa. Kun 30km tuli täyteen, olo parani huimasti. Ihan kuin ei olisi juossut vielä ollenkaan. Jatkoin varovaisesti hyytymistä peläten viimeisen 10km kierroksen alkuun.
Viimeinen kierros alkoi parin edellä olevan miehen kiinnijuoksemisella. Saisi ainakin tuulensuojaa. Taivalsin jaksamistani tarkkaillen 36km asti, minkä jälkeen päätin, että loppuun saa vähän jo kiihdyttää. 


Vaikka jankutin koko ajan tavoiteajan olevan 3.10, huomasin olevani kovin pettynyt, kun kello matkalla enteili yli 3h aikaa. Lisäksi olin ihmeissäni saadessani lopussa useamman "menee alle kolmen" -huudon. Vielä enemmän ihmettelin, kun maali alkoi näkyä ja kolmeen tuntiin oli aikaa vielä 5min. Lopulta kello pysähtyi ajassa 2.58.44. Mutkikas reitti ilmeisesti huijasi GPS:ää ja tämän takia luulin juosseeni aina vähän vähemmän kuin olin juossut, ja siksi väliajat heittivät.


Kaiken kaikiaan kisa meni yli odotusten. Jos jotain saisin tehdä toisin, juoksisin kengissä, joissa on jonkun millin korkeampi droppi. Nyt tasapohjaisilla Takumeilla alapohkeet olivat aika tiukilla. Lisäksi valikoisin matkaan paremman makuista geeliä. Edeltävä viikko, tankkaukset, juomiset ja vauhdinjako menivät loppujen lopuksi aika nappiin.

Nyt odotellaan, josko tuosta suorituksesta palautuisi vielä joskus. Olin ihan varma, että viikon sisään kisasta olisin täysin palautunut. Nyt on kulunut kaksi viikkoa ja vieläkin on niitä päiviä, kun ei meinaa saada itseään sängystä ylös. Lihaskipu meni ohi parissa päivässä, mutta uupumus ja epämääräinen alakulo ja "masennus" eivät ole vieläkään kokonaan takana. Nyt vasta sain kerättyä tarpeeksi voimia tämän tekstin viimeistelyyn ja julkaisuun. Jospa tästä vielä pääsee jaloilleen ja treenaamaan kohti Suomi-juoksua.

1 kommentti:

  1. Hieno kertomus. Oli kiva lukea. Mielellään kuulisi lisää. Tsemppiä tuleviin koitoksiin.

    VastaaPoista