maanantai 15. heinäkuuta 2019

Treenaamista Nuuksio Backyard Ultralle

Nuuksion Backyard Ultraan on kaksi kuukautta, ja on aika ottaa katsaus kesän treeneihin. Rajallisen palautumisen takia treeneissä on painotettu laadukkuutta. Harjoittelussa teemana on ollut pidempi lenkki 15-25km kerran viikossa. Pidemmästä ja rauhallisesta lenkistä onkin kertynyt suurin osa kesän kilometreista. Yhteensä kilometreja on kertynyt vähemmän kuin koskaan aikaisemmin tavoitteellisessa harjoittelussa.

Oma maksimaalinen hapenottokyky ei riitä edes välttävästi reippaampiin maantierykäisyihin. Ultrajuoksuun valmistautumisessa olenkin jättänyt perinteiset vauhtikestävyysharjoiutukset välistä turhaan kuormittamasta. Reippaammin olen kuitenkin juossut iltarasteilla, polkuporukkalenkillä ja radalla 8 x 200 m /38''-32''/1.5'. Iltarastien jälkeen ihmettelin huonoa reitinvalintaa GPS-jäljestä. Olin juossut ratkaisevasta risteyksestä polkua pitkin 3.50 min/km pitkäksi ja pummannut tuplaten rastivälin pituuden.


Ultrakestävyyttä silmälläpitäen tehtiin 155 km pyörälenkki heti kesäloman alkajaisiksi. Jotta olisi ollut tarpeeksi haastavaa, ajettiin tietenkin lopuksi 90 km suoraa tietä reippaaseen vastatuuleen.

Vaikka Nuuksiota varten ei ole erityistä kilpailullista tavoitetta, niin on tapahtuma otettu vakavasti. Sekä yö- että päiväreittiä on karttatiedusteltu Internetin kuntoiluportaaleista nousujen ja haastavuuden suhteen. Lenkkejä on tehty hieman reippaammin, kuin tunnin cut-off -raja 6.7 km kierroksella vaatii ja vielä pieni lisäpaino juomaliivissä. Vastaavasti treenit on viety kilpailumaastoja vastaaviin paikkoihin. Alla esimerkiksi 25 km maastolenkki Saimaan rantaviivoja mukaillen.


Ruokolahdella Syväjärven lenkillä piti välillä laskeutua köysien kanssa vaikeimpia paikkoja. Syväjärven kiertämällä retkeilyreittiä noudattaen saa tehtyä myös hyvän 25 km maastolenkin. 


Pidemmillä 20-25km lenkeillä on huomannut hyvin progression harjoituksissa. Ensimmäisillä lenkeillä kävelin ylämäet ja välillä tasaisetkin. Nyt keskivauhti paranee samalla juoksuvauhdilla, kun enää juo suurimmissa ylämäissä ja muuten pitää rauhallista juoksurytmiä. Seuraavana askeleena on palautua aiemmista harjoituksista ja nostaa helppoa juoksuvauhtia. Hyvä juoksuvauhti sallii pidemmät kävelypätkät tulevalla maastoultralla, vaikka kilometrejä ei voi juostakaan varastoon.

Tulevissa treeneissä pitää vielä juosta pitkä lenkki kierroksina tunnin välein lähtien, suunnitella energiatankkaus, sillä kilpailu tulee kestämään n. 15 tuntia ja valita sopivat varusteet. Ostin  jo alkuun itselleni Hoka One One seikkailusandaalit maastojuoksuun. Muutamat erilaiset kengät ja syyssateisiin ja viileään yöhön sopivat varusteet ovat vielä hankinnassa. Backyard Ultra on siitä haastava kilpailumuoto, että kierroksen jälkeen ihmettelyyn ei saa mennä aikaa, etenkään jos matkanteko alkaa olla vaikeaa. Kierroksen jälkeen on ensimmäisillä kierroksilla n. 10 min aikaa vaihtaa varusteita ja ladata liiviä energialla ja juomalla ja kilpailun edetessä ei enää ole välttämättä mahdollista pysähtyä kuin hetkeksi ottamaan ehkä viimeiset juomapullot.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti