tiistai 11. huhtikuuta 2017

Kevätjuoksentelua

Kevät on edennyt pitkälle ja maanitiekausi on saatu avattua. Tiistaina juoksimme kauden viimeisessä Talvijuoksussa haastekilpailun. Tavoitteena oli saada selville, kumpi voittaa 3km pikamatkalla, se, joka ei ole pystynyt juoksemaan vai se, joka on kilpailtava matka huomioiden juossut aivan liikaa. Tällä kertaa liikaa juossut vei voiton. Sää oli kovin tuulinen ja edeltävän viikonlopun treenit painoivat jaloissa, mutta siitä huolimatta jäi ihan hyvä mieli.



Haastekilpailua tärkeämpi tavoita Talvijuoksulle oli saada kova harjoitus ennen sunnuntaina Imatralla juostavaa Vuoksen lenkkiä. Ainakin Kallen puheiden perusteella olen saanut kyseisestä tapahtumasta käsityksen, että se on vähintäänkin parasta, mitä Etelä-Karjalassa urheilin saralla tapahtuu. Jo usean vuoden ajan olen halunnut olla viivalla, mutta joka kerta suunnitelma on epäonnistunut.

Tänä vuonna sitten selvisin paikalle, vaikka vähän pelotti, kuinka paljon ultrajuoksuun tähtäävä harjoittelu on heikentänyt kovempaa juoksua. Mielestäni kuitenkaan ei ole mitään syytä olla juoksematta kilpaa, vaikka kunto ei ihan parhaassa mahdollisessa kuosissa olisi.

Kisa-aamu valkeni lumisateisena. Starttiin mennessä sää parani sen verran, että Kalle pääsi perinteisesti juoksemaan shortseissa. Itse en vielä pitkistä vaatteista suostunut luopumaan. 7,4 kilometrin matkan lähtö suoritettiin 68 juoksijan voimin.


Tavastani poiketen maltoin aloittaa rauhallisesti. Juoksutuntuma oli kuitekin odotettua parempi ja kiihdytin vauhtia. Takasuoralla Vuokselta puhalsi kova vastainen tuuli. Yritin taittaa matkaa peesistä toiseen vaihdellen. Missään vaiheessa ei oikeastaan tuntunut pahalta ja maali tuli vastaan nopeasti. Vasta maalissa katsoin ensimmäistä kertaa kelloa ja totesin, että maaliin oli tosiaan tultu nopeasti. Loppuaikani oli 2min kovempi kuin olin uskaltanut toivoa. Lisäksi matkaan tarttui naisten sarjan voitto.

Koko talven vaivanneesta polvesta huolimatta myös Kalle asettui lähtöviivalle. Vaikka Talvijuoksun 3km oli sujunut hyvin, oli juoksemattomuus myrkkyä pidemmällä matkalla. Alku matka oli sujunut hyvin, mutta lopussa juoksu ei enää ottanut luonnistuakseen. Lisäksi polvi tuli taas kipeäksi. Hatunnostot kuitenkin maaliin pääsemisestä.

Tänään tiistaina oli vuorossa viikon, tai ehkä tähän mennessä vuoden, kohokohta. Tarkoituksena oli juosta tähän mennessä pisin Suomi-juoksun 100km kisaan valmistava lenkki, 50km. Illalla kasailin eväät mukaan. 50km olisi varmaan taittunut pienemmälläkin syömisellä ja juomisella, mutta koitin testailla vatsan kestoa tulevaa kisaa varten.



Aamulla säätiedoitus kertoi tuulen olevan pahimmillaan 11m/s. Sadetta ei kuitenkaan ollut luvassa, joten ihan kohtuullinen juoksusää. Sain Alisan mukaan alkumatkan matkaseuraksi, ja ensimmäinen 22km sujui kuin lentäen. Tässä vaiheessa pysähdyimme kodin kohdalla. Sain Kallelta ruoka- ja juomatäydennystä ja matka jatkui Kallea yliopistolle saattaen. Yliopistolle saavuttaessa mittarissa oli jo 32km. Viimeinen 18km olisi taivallettava yksin. Olo ja mieli oli kuitenkin edelleen hyvä ja matka lähti taas etenemään.


Matka loppui taas lyhyeen ja ensimmäinen ajatus kotiovella oli, että tässäkö tämä nyt oli. Ei väsyttänyt, mihinkään ei koskenut ja edes yhtään hankaumaa ei tullut. Olisi tehnyt mieli juosta enemmänkin, mutta ei pidä mennä hölmöilemään. Pakko sanoa, että olen kyllä tosi iloinen, että keksin tämän ultrajuoksun. Kyllä tämä on se minun juttu.


Toistaiseksi lenkkien pituudet on pidettävä maltillisina, sillä seuraava startti on parin viikon kuluttua SM-puolimaratonilla. Myös Kallen juoksulenkit taitavat pysyä maltillisina. Ohjelmassa on polven parantelua ja todennäköisesti aika paljon pyöräilyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti