sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

SM-maantie 2017

SM-maanteistä on vierähtänyt nyt viikko. Vihdoin alkaa olla semmoinen olo, että jaksaa täällä Bloginkin puolella palata viime viikonlopun tapahtumiin. Reissu oli kaikin puolin onnistunut, mutta pariin päivään mahtui touhua parin viikon tarpeiksi ja kotiintuomisena olikin ylirasitustila.

Alun perin minun ei ollut tarkoitus juosta SM-maantiellä. Tähtäin on ollut koko ajan parin viikon päästä joustavana Joensuun Maratonissa ja heinäkuisessa Suomi-juoksun sadalla kilometrillä. Yli odotusten mennyt Vuoksen lenkki herätti kuitenkin mielenkiinnon lähteä testaamaan kuntoa myös puolimaratonilla. Ajattelin, että olen puolentoista tunnin alitukseen tyytyväinen. Välillä ajatuksissa silti pyöri, josko yli 5v vanha ennätys, 1.28, olisi rikottavissa.

Lähdimme kohti Espoota kisaa edeltävänä päivänä. Hermostutti yllättävän kovasti, oli hermostuttanut koko viikon. Tiesin, että kunto on ihan hyvä, mutta pelkäsin, että joku menee kuitenkin pieleen. Jo pelkkä pieni flunssa tai yliharjoittelu edeltävällä viikolla tai vatsavaivat kisassa olisivat romuttaneet kunnonmukaisen suorituksen. Kun kaikki on mennyt pieleen viiden vuoden ajan, alkaa pessimismi olla näköjään sisäänrakennettu ominaisuus.

Pitkän odotuksen jälkeen kisa-aamu saapui ja merkkejä flunssasta tai muusta ikävästä ei ihme kyllä ollut. Reitti vaikutti nopealta ja sää oli hyvä pientä tuulta lukuunottamatta. Verkka tuntui hyvältä ja lähdön hetki koitti. Olin päättänyt lähteä juoksemaan ennätykseen tähtäävää vauhtia, 4.10min/km.


Ensimmäiset 2km etenivät turhan vauhdikkaasti. Olin mukana porukassa, joka taisteli mitalisijoista. Tuntui ihan hyvältä, mutta järki käski löysäämään. Löysäämisestä huolimatta kilometrit etenivät toisensa perään noin 4min/km vauhdilla. Vähän hirvitti, että missä vaiheessa tulee totaalikatkeaminen, ei ole millään järjellä mahdollista, että pystyisin jatkamaan kyseisellä vauhdilla. 

Matkaa oli taitettu ehkä 6km verran, kun juoksin kiinni edellä menävestä porukasta jääneen juoksijan. Taival jatkui yhdessä. Vauhti pysyi edelleen samana, ei tuntunut varsinaisesti pahalta, mutta ei pystynyt kiristämäänkään. Taistelimme kuudennesta sijasta, ja koko matkan luoton, että pystyisin hoitamaan sen itselleni viimeisen kilometrin aikana. Toisin kuitenkin kävi, vaikka matkavauhti tuntui helpolta, en pystyny vastaamaan pieneen vauhdin lisäkseen ollenkaan.


Tuloksena oli siis 7. sija ja uusi ennätys 1.25.02. Olen tosi tyytyväinen. Kaikkien ongelmien jälkeen en olisI ikinä uskonut pystyväni tämän kaltaiseen suoritukseen. Ennen ylikuntoa tehdyistä ennätykstä on nyt ensimmäinen rikottu. Tuntuu hyvältä näyttää kaikille epäilijöille, jotka joskus kuusi vuotta sitten sanoivat, että minun urheilu-ura on paketissa.

Juoksun jälkeen matka jatkui Nuuksioon. Pienestä hapotuksesta huolimatta oli kivaa käydä parin tunnin kävelyllä ja tutustua uusiin ulkoilureitteihin.

Raskaan päivän jälkeen nukkumaan käynti oli oma operaationsa. Kierrokset olivat päällä ja nukkumisesta ei tullut yhtään mitään, joka paikkaa vaan särki. Aamun koittaessa lähdettiin kuitenkin lenkille. Ei ollut fiksua, mutta hyvä lenkkiseura vei mukanaan. 



Lenkin jälkeen otettiin suunta kohti Helsinkiä. Nyt toteutettaisiin monen vuoden aikainen suunnitelma käydä Korkeasaaressa. Vaikka siellä ei ollut mikään muuttunutkaan, vierähti viisi tuntia nopeasti ja oli kivaa. Olimme ostaneet bussiliput illan viimeiseen bussiin, joten harhailimme Helsingissä 11h reput selässä ja käytännössä koko ajan kävellen. Alkoi vähitellen turnauskestävyys loppua.




Kotiin palattua reissun vaikutukset näkyivät pitkään. Elimistö oli aivan kierroksilla, tuntui ettei tarvitse nukkua tai syödä ollenkaan ja kaikki kiukutti. Olen aivan todella ylpeä itsestäni, kun osasin luopua suunnitellusta määräviikosta ja ihan vaan levätä. Kyllä siinä melkein koko viikko meni saada tila normalisoitumaan, mutta nyt on kaikki hyvin ja voi alkaa odottelemaan seuraavaa starttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti