sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Harjoittelun uudet tuulet

Viime sunnuntain kisa jäi mietityttämään. Ehkä se ei mennyt ihan niin hyvin kuin kuvittelin. Ehkä taas uskottelin itselleni asioiden olevan paremmin kuin ne todellisuudessa ovat. Ei kaikki ole kunnossa, jos kisa menee aivan hölkäksi ja juoksuvauhti on aika tarkalleen samaa kuin 13-vuotiaana. Ei ole hyvä, jonkin pitää muuttua.

Muutos tuli harjoitusohjelmaan. Merkittävimpänä erona entiseen ohjelmaan on rytmityksessä. Nyt harjoitukset, ja varsinkin kilometrit, eivät jakaudu tasaisesti koko viikolle. Arkipäivinä harjoittelu on kevyttä, mutta viikonloppuna, jolloin aikaa ja jaksamista on paremmin, treenataan kovaa. Tämänkaltainen systeemin on toiminut minulla ennenkin. Aika näyttää, miten käy, mutta en usko ainakaan häviäväni kokeilemalla jotain uutta.

Eilen lauantaina juoksin Joensuussa viikon ainoan kovan harjoituksen. Samalla sain muistutuksen siitä, mitä juokseminen Suomen talvessa pahimmillaan on. Startatessani hyvän verryttelyn jälkeen vauhtikestävyysharjoitukseen ei mikään tuntunut olevan hyvin. Vastasatanut lumi ei pysynyt tossun alla, ja askel lipsui raivostuttavasti. Ensimmäisen puolenkilometrin aikana olin seilannut jalkakäytävän ja autotien väliä useampaan kertaan jonkinlaisen pidon toivossa. Ei pitänyt. Huomasin jäätävän viiman tuulevan housujen läpi kangistaen jalat liki toimintakyvyttömiksi. GPS näytti juostuksi matkaksi seitsämääsataa metriä. Teki mieli keskeyttää.

Jatkoin kuitenkin. Keskustasta löysin osittain lumettomia ja hiekotettuja katuja. Kun jalatkin alkoivat lämmetä. Alkoi mennä hyvin siihen asti, kun liian lähellä lenkkiä syöty isänpäivälounas olisi halunnut nousta ylös. Vaikka viimeiset viisi kilometriä menivätkin oksennusta nieleskellessä, juoksu tuntui koko ajan paremmalta, ja treeni oli loppujen lopuksi kaikin puolin onnistunut. Totta kai olosuhteet näkyvät kilometrivauhdeissa, mutta ehkä on tärkeämpää seurata sykettä.

Ilta oli jo ehtinyt pimetä pitkälle lenkille lähdettäessä.
Tänä aamuna aamulenkistä tuli aamupäivälenkki. Uni maistui suunniteltua pidempään eilen illalla pitkäksi venähtäneiden synttärijuhlien seurauksena. Välillä näin. Lenkin sain kuitenkin onnistuneesti hoidettua samoin kuin viikon pitkän lenkin myöhemmin illalla. Viikonloppu uuden ohjelman kanssa oli rankka, pakko myöntää, mutta alkuviikko onkin tarkoitus käyttää palautumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti