perjantai 5. syyskuuta 2014

Pahaa makua ja likaista urheilua

Urheiluillassa Kultaista Liigaa Brysselistä. Heti alkuillasta valtakunnan pesäpallokuuluttaja Mertaranta tiivistää tunnelmaa ennakoiden miesten tulikuumaa satasta. Justin Gatlin irtoaa telineistä ilmiömäisesti ja voittaa täysin suvereenisti. Hirmuaika 9.77 WL - Mertsi huutaa ja stadion on haltioissaan. Kyllä minä taas mieleni pahoitin. Ei mene oikein.

Justin Gatlin antoi positiivisen doping-näytteen ensimmäisen kerran 2001 anfetamiinista. Kahden vuoden kilpailukielto lyhennettiin vuoteen ja Gatlin palasi radoille voittaen olympiakultaa Ateenassa 2004. Gatlin ei kerrasta oppinut. Hän antoi 2006 jälleen positiivisen näytteen, tällä kertaa synteettisestä testosteroiinista. Kahdeksan vuoen kilpailukieltoa lyhentyi jälleen puoleen poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi.

Lontoon olympialaisissa Justin Gatlin oli taas lähtötelineissä kärsittyään lyhennetyn kilpailukieltonsa. Nyt kaulaan ripustettiin pronssia. Kuvaan astuu nyt toinen henkilö Trevor Graham, Gatlinin entinen valmentaja. Hän kärsii nykyisin elinikäistä toimitsijakieltoaan, mutta uudet ihmiset ottavat paikkansa vanhojen syrjäytyessä. Grahamin sarja on mahtava; Marion Jones, Tim Montgomery, Balco (THG) Justin Gatlin ja ainakin kuusi muuta doping-urheilijaa.

Ei urheilu tällä tavalla pyöri. Säännöt venyvät, kilpailukiellot puolittuvat (parhaimmissa tapauksissa kärsitään harjoituskaudella), elinikäisen hyödyn antava doping-menneisyys unohdetaan ja sirkus jatkuu. Täytyy tietenkin tiedostaa ero menneen ajan ja nykyisyyden välillä. Veren tahraaman 90-luvun urheilijoita ei enää tule syyllistää, vaan on otettava oppia.

Tärkeintä dopingin vastaisessa taistelussa on muutos ja asenne. Testit kehittyvä. Näytteitä kyetään analysoimaan tarkemmin ja laajemmin. Näytteet myös säilötään kahdeksan vuoden ajan. Valvonnalla on siis takaa-ajoasemastaan huolimatta mahdollisuus saada epärehellisen veren vauhdittamat urheilijat kiinni.

Rajoittava tekijä on siis enää asenne. Operaatio Puerton jälkiselvittelyissä vain yksi lajiryhmä, pyöräilijät, tutkittiin vaadittavalla tarkkuudella ja laji mustamaalattiin. Kun tutkimukset johtivat isompien kalojen jäljille, pysähdyttiin ja peiteltiin jäljet, veripussit tuhottiin. Tohtori Fuentesin klinikan odotusaulassa jonottaneet urheilijat pelasivat mm. jalkapalloa ja tennistä.

Katsojana tulosurheilusta menee maku, mutta urheilijat menettävät jotain vielä arvokkaampaa. Terveyden. Testien kehittyessä vanhat turvalliset aineet kyetään havaitsemaan. On mentävä pidemmälle. Laboratoriot kehittävät näkymättömiä suorituskykyä parantavia aineita. Näin saavutetaan uskomatonta kehitystä, mutta aineet ovat niin myrkyllisiä, että urheilijat kokevat terveysvaikutuksia jo uransa aikana. Lopulta kilpavarustelukierre tappaa - Henkisesti ja fyysisesti, lopullisesti.

On pysähdyttävä, kannettava vastuu ja aloitettava uudestaan. Etenkin hiljaisesta hyväksynnästä ja kieltämisestä on siirryttävä suoraselkäiseen rehellisyyteen ja läpinäkyvyyteen.

Kirjoittaja edustaa etenkin tässä tekstissä vain itseään/blogia ja pidättää itsellään kaikki oikeudet. Kultaisen Liigan katselun lopetin heti miesten satasen jälkeen, ei enää kiinnostanut. 

2 kommenttia: