perjantai 22. elokuuta 2014

Pyöräily alkaa luonnistua

Olen pyöräillyt nyt tasan kaksiviikkoa, forthnight kansainvälisellä termistöllä. Lenkit ovat olleet vaihtelevia niin tempoltaan kuin pituudeltaankin. Kaksi kertaa matkaa on kertynyt satanen, jälkimmäiselle lenkille mahtui jopa ruokatauko Lappeenrannan McDonaldsissa. Toisaalta takana on kova vauhtikestävyyslenkki otsalampun valaistessa kaupungin autioita katuja. Yhteensä kammet ovat pyörineet n. 600km. Täysin tunteen, kelin ja aikataulujen mukaan.

Mobiilisovelluksen tarjouksella - ilmeinen juoma ja kaksi hampurilaista yhden hintaan
Energiat loppuivat salakavalasti. Keskiviikkona pidin täyden lepopäivän, lähinnä makasin ja söin. Torstaina kevyesti 45km ja tänään samanverran reippaasti hakien välillä temporytmiä. Kotona mittari ehdotti keskinopeudeksi 28.5 km/h. Pyöräily alkaa siis luonnistua vähitellen. Ahaa-elämykset droppitangon otteista ovat tuoneet lisää vauhtia. Mies jopa hetkellisesti taipuu pyöränpäällä oikeaan asentoo kädet koukussa joko kahvoilta tai alaotteelta.

Pyöräilykulttuuri tulee vähitellen tutuksi ryhmäajon perusteista vaaranpaikkoihin. Pyörätiellä risteykset näkee huonosti, eivätkä muut tienkäyttäjät osaa arvioida pyöräilijän nopeutta. Ajoradalla pyöräilijää puolestaan katsotaan kuin toisenluokan kansalaista. Valitettavan usein unohtuu tasavertaisuus. Nopeusrajoituksen tai tilanteenmukainen vauhti ei riitä, eikä oikealta tulevaa pyöräilijää väistetä, vaikka huomiovärisessä paidassa hänet varmasti näkee. On oltava erityisen tarkkana.

Kunnon kasvaessa edes lieveilmiöt eivät pyyhi hymyä huulilta. Pyöräkin toimii ajatuksen lailla. Runko on 56cm vaakaputkella täsmälleen oikeankokoinen. Vaihdevipujen suunta iskostuu lihasmuistiin ja ketju siirtyy Ultegra-vaihtajilla välittömästi oikealle rattaalle. Kun edessä on 46-36 ja takana 12-30 välitykset, niin huonokuntoinenkin saa nauttia vauhdista. Etupyörän ollessa takapyörää korkeammalla löytyy aina tarpeeksi pieni välitys, toisaalta jo kolmessakympissä saa käyttöönsä ison keskiön ja vauhti kiihtyy.


Italialaisessa kaunottaressa Olmossa on sitä oikeaa fiilistä. Uuden pyörän valinta on erittäin onnistunut, sillä Feltillä pääsee samaan tunteeseen. Harrastusvälineiden hyvyys piilee hauskuudessa ja innostavuudessa, jota ei kuitenkaan saavuteta toimintavarmuuden kustannuksella. Ketju pyörii hyvillä mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti