perjantai 1. elokuuta 2014

Treenausta, ongelmien kanssa ja ilman

Viimeisestä kirjoituksestani on jo aika kauan, mutta se ei tarkoita, etteikö tässä olisi ehtinyt tapahtua. Kuluva viikko on urheilullisesti ollut edeltävistä poikkeava. Tähän mennessä siihen on mahtunut  kaksi oikeaa harjoitusta, ratatreeni sekä vähän VK:ta.


Viikko alkoi maanantaisella ratatreenillä. Juoksin yhden lempiharjoituksistani, pyramidin, mustien ukkospilvien ympäröidessä Ahmon urheilukenttää. Myrsky ei kuitenkaan sattunut päälle, ja sain treenin päätökseen ehkä jopa toivottua paremmin. Johtuen osaltaan edeltävien päivien pyöräilystä, osaltaan vähästä juoksusta, nopeus oli aivan hukassa, jalat eivät vaan liikkuneet. Uskon, että äkkiä ne alkavat liikkua, kun saa vaan vähän enemmän piikkarijuoksua alle.


Tämänpäiväinen VK ei sitten sujunutkaan ihan yhtä onnellisesti. Ensinnäkin oli virhe vetää vetokengät jalkaan vilkaisten samalla lämpömittaria todeten lukeminen olevan 40,5 astetta.  Juoksu tuntui kyllä ihan hyvältä, eikä lämpöväsymys- ja löysyys häirinnyt menoa juurikaan.

Treeni oli tarkoitus juosta kahdessa pätkässä. Ensimmäisessä vedossa tonnin väliaika oli 40s tavoiteltua kovempi. Jätin leikin kesken sen vedon osalta ja hölkkäsin seuraavalle lähtöpaikalle. Maltoin lähteä kevyemmin liikkeelle ja sain koko matkan juostua suunnitelman mukaan. Aika oli aivan liian kova alkuperäiseen tavoitteeseen verrattuna. Toisaalta joudun olemaan taas pettynyt itseeni liiallisen höntyilyn takia, toisaalta en voi olla olematta tyytyväinen pystyttyäni juoksemaan oletustani kovempaa.


Tämä oli kesän ensimmäinen VK-treeni ja oli kyllä hauskaa. Ihanan kamalaa. Tuntui oikealla tavalla pahalta, toisin kuin ylikunnossa ollessa. Oli ihanaa pistää makuulleen heti kellon pysäyttämisen jälkeen. Lenkistä jäi tosi hyvä fiilis ja tosi toiveikas olo, eteenpäin on menty.

Homma alkoi kuitenkin käydä mielenkiintoiseksi tunti treenin päättymisen jälkeen. Ensiksi alkoi vilkkua oikeassa silmässä, sitten vasemmassa. En saanut mistään selvää, lukeminen ei enää onnistunut. Vähän säikähdin, mutta ajattelin menevän äkkiä ohi. Varmuuden vuoksi join, söin suolaa ja koitin levätä.

Ei auttanut. Kävi huippaamaan. Lisää mehua, suolaa, hunajaa ja buranaa. Takaisin peiton alle. Näkö alkoi palailla, mutta samaan aikaan lähti tunto oikeasta kädestä sekä huulista. Onneksi olen kokenut samankaltaisen tilanteen jo pari kertaa aiemmin, muuten olisi säikäyttänyt tosi pahasti. Aina on pelottavaa kun elimistö käy temppuilemaan.

Ennen tämmöinen on iskenyt kovan kisan jälkeen rankoissa olosuhteissa. Nyt oli vähän sitten vissiin liian rajut olosuhteet kovalle treenille, elimistö reagoi saman tien. Tästäkin kuitenkin selvittiin. Kului pari tuntia sekä liki neljä litraa mehua ja palasin elävien kirjoihin. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Tästä viisastuneena helteellä suoritan treenit tästä lähtien joko aikaisin aamulla tai iltamyöhään. Tänään iltatreeni ei vaan käynyt laatuun. Suunnitelmissa minulla, niin kuin monella muullakin, on liimautua tiukasti ruudun ääreen Kalevalaisissa merkeissä.

Alun perin minun ei todellakaan pitänyt Kuopion Kalevan kisoja seurata olohuoneen sohvalta. Minun piti olla viivalla, se on ollut tavoitteena ja unelmana 14-vuotiaasta asti. Nyt kävi kuitenkin näin, eikä sille voi enää mitään, turha murehtia.  Kisoista en kuitenkaan aio jäädä kokonaan paitsi. Äsken ilmoittauduin sunnuntaiksi talkoolaiseksi, en malta odottaa!

Niin, ja siis vaikka nämä, ja kaikki muutkin tämänkesäiset kisat, väliin jäivätkin, se ei tarkoita että olisin lopettanut enkä olisi palaamassa enää viivalle. Tämmöisiä huhuja olen viimeaikoina kuullut. Kaikista epäilyistä, painostuksista ja kyseenalaistuksista huolimatta aion todellakin palata kilpajuoksun pariin heti kun se tuntuu järkevältä ja olen siihen valmis. En yhtään aiemmin, en yhtään myöhemmin. Minua hämmentää, miksi urheilijoiden ei anneta tehdä omia, hyvältä tuntuvia ratkaisuja, vaan täysin tilanteeseen ulkopuoliset henkilöt kokevat oikeudekseen päteä mitä pitää ja mitä ei pidä tehdä.

Sen verran olen tässä nyt oppinut, että epäasiallisilta kommenteilta on vaan suljettava korvat. Niillä ei ole mitään merkitystä, tulee vaan paha mieli. Minua ei kiinnosta, mitä ihmiset minun tämänhetkisestä tilanteesta kuvittelevat. Minä juoksen itselleni, en kenellekään muulle. Silti tosin odotan jo malttamattomana, että pääsen vielä joskus näyttämään kaikille epäilijöille ja kyseenalaistajille heidän olleen aivan väärässä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti